Alla on lyhyt muistilista vuokranantajalle, kun hän vuokraa asuntoaan hakijalle. Erityisesti nämä asiat kannattaa muistaa:
1. Tarkista hakijan luottotiedot. Siistin ja fiksun tuntuisellakin ihmisellä voi olla monta sivua vakavia luottotietomerkintöjä.
2. Henkilökohtainen takaus lisää turvaasi. Varsinkin jos hakija on nuori, hänen vanhempansa voivat mielellään antaa henkilökohtaisen takauksen vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämiseksi.
3. Pyydä tosite voimassaolevasta kotivakuutuksesta. Ei riitä, että kotivakuutuksesta on sovittu vuokrasopimuksessa. Pyydä ja vaadi todistus voimassaolevasta kotivakuutuksesta. Vuokralainen saa sen kätevästi omasta vakuutusyhtiöstään, joka usein lähettää sen suoraan vuokranantajalle pyydettäessä.

 
Jos olet aloittanut samassa pankissa asuntosijoitusurasi ja ostanut jo vaikkapa 3 asuntoa, pankkisi ei ehkä halua heti lainoittaa lisää asuntohankkeita. Siihen voi olla hyvin perustellutkin syyt. Joskus pankkihenkilösi muistaa sinut ihmisenä, joka osti ensi yhden, sitten toisen ja lopulta kolmannen. Hyppy neljänteen tuntuu hänestä ehkä liian suurelta.

Mikä ikävä tilanne, jos sinulla olisi mahdollisuus tarttua loistavaan diiliin, ja kaikki kaatuu rahoituksen tyrehtymiseen!

Sen sijaan jos menet uuteen pankkiin, olet heti asiakasehdokas, jolla on kolme sijoitusasuntoa. Hypähdys kolmesta neljään ei tunnu niin suurelta enää kuin salkun kolminkertaistaminen yhdestä kolmeen. Voi olla, että saat paremmin lainaa ja järkevämmät lainaehdot vaihtamalla pankkia – olettaen että lainanmyöntökriteerit täyttyvät. 

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi   
 
Asuntosijoittajan kannattaa pohtia tarkkaan, ostaako hän asunnot kaupunkikeskittymistä vai reuna-alueilta. Reuna-alueilla kassavirta voi olla parempi. Vastaavasti kaupungeissa kassavirta on heikompaa, mutta arvo saattaa säilyä paremmin. Jos esimerkiksi yksiöön tehdään 15.000 euron arvosta suuria perusparannuksia, se on 15 % 100.000 euron arvoisesta asunnosta, mutta 50 % 30.000 euron arvoisesta asunnosta. Reuna-alueilta kassavirtaa hakevan sijoittajan on laskettava tarkkaan taloyhtiön remontit jottei käy niin, että syrjäisellä alueella olevan talon putki- ja julkisivuremontit ovatkin kalliimmat kuin koko asunto. Luonnollisesti sijainti vaikuttaa myös asunnon vuokrattavuuteen.

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi