Asuntosijoittamisen kannalta kysymys on järkevä. Asunnot ovat kuten mikä tahansa muukin omaisuuslaji. Asuntojen hinnat nousevat ja laskevat, vaikka pitkän aikavälin trendi onkin ollut ylöspäin.

Mikäli asuntosijoittaja on ostanut sijoitusasunnon osittain velkarahalla, asuntojen hintojen lasku pienentää nopeasti omaa pääomaa. Sijoittaja on saattanut ostaa asunnon sillä idealla, että hän käyttää vuokratuloja maksamaan asunnon velattomaksi. Tällöin asuntojen hintojen ajoittaisella heilunnalla suuntaan tai toiseen ei ole niin suurta merkitystä. Oletuksena on tietysti, että velkaa on suhteessa arvoon kohtuullisesti, eikä hintojen lasku aiheuta vakuusvajetta.

Toistaiseksi ainakaan pääkaupunkiseudulla ei ole nähty sellaista 10 vuoden aikahorisonttia, jolloin asuntojen hinnat olisivat olleet alempana kuin 10 vuotta sitten. Tämä koskee tietenkin nimellishintoja eikä inflaatiolla korjattuja reaalihintoja. Välissä on tapahtunut sekä hintojen laskua että ajoittaisia hinnan pyrähdyksiä ylöspäin.

Kassavirta eli vuokratulo on fakta. Arvonnousuun on syytä suhtautua teoriana, joka ehkä toteutuu tai ehkä ei. Se on bonus, joka otetaan mielihyvin vastaan, mutta järkevän asuntosijoittajan strategia ei perustu pelkästään odotuksiin hintojen noususta. 

www.sijoitaasuntoon.fi

www.vuokrataanasunto.fi  Leave a Reply.