Jos ostaa sijoitusasunnon uudesta kaupungista tai uudelta alueelta, voi olla vaikeaa saada selvää siitä, millainen on alueen tyypillinen asukas. Helppo tapa selvittää tämä on mennä esimerkiksi markettiin tai lähikauppaan ja katsoa asiakkaita. Jos kaupassa jo alkaa pelottaa, ehkä ostaminen alueelta ei sittenkään ole fiksua. 

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi
 
Alla on lyhyt muistilista vuokranantajalle, kun hän vuokraa asuntoaan hakijalle. Erityisesti nämä asiat kannattaa muistaa:
1. Tarkista hakijan luottotiedot. Siistin ja fiksun tuntuisellakin ihmisellä voi olla monta sivua vakavia luottotietomerkintöjä.
2. Henkilökohtainen takaus lisää turvaasi. Varsinkin jos hakija on nuori, hänen vanhempansa voivat mielellään antaa henkilökohtaisen takauksen vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämiseksi.
3. Pyydä tosite voimassaolevasta kotivakuutuksesta. Ei riitä, että kotivakuutuksesta on sovittu vuokrasopimuksessa. Pyydä ja vaadi todistus voimassaolevasta kotivakuutuksesta. Vuokralainen saa sen kätevästi omasta vakuutusyhtiöstään, joka usein lähettää sen suoraan vuokranantajalle pyydettäessä.

 
Jos olet aloittanut samassa pankissa asuntosijoitusurasi ja ostanut jo vaikkapa 3 asuntoa, pankkisi ei ehkä halua heti lainoittaa lisää asuntohankkeita. Siihen voi olla hyvin perustellutkin syyt. Joskus pankkihenkilösi muistaa sinut ihmisenä, joka osti ensi yhden, sitten toisen ja lopulta kolmannen. Hyppy neljänteen tuntuu hänestä ehkä liian suurelta.

Mikä ikävä tilanne, jos sinulla olisi mahdollisuus tarttua loistavaan diiliin, ja kaikki kaatuu rahoituksen tyrehtymiseen!

Sen sijaan jos menet uuteen pankkiin, olet heti asiakasehdokas, jolla on kolme sijoitusasuntoa. Hypähdys kolmesta neljään ei tunnu niin suurelta enää kuin salkun kolminkertaistaminen yhdestä kolmeen. Voi olla, että saat paremmin lainaa ja järkevämmät lainaehdot vaihtamalla pankkia – olettaen että lainanmyöntökriteerit täyttyvät. 

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi   
 
Asuntosijoittajan kannattaa pohtia tarkkaan, ostaako hän asunnot kaupunkikeskittymistä vai reuna-alueilta. Reuna-alueilla kassavirta voi olla parempi. Vastaavasti kaupungeissa kassavirta on heikompaa, mutta arvo saattaa säilyä paremmin. Jos esimerkiksi yksiöön tehdään 15.000 euron arvosta suuria perusparannuksia, se on 15 % 100.000 euron arvoisesta asunnosta, mutta 50 % 30.000 euron arvoisesta asunnosta. Reuna-alueilta kassavirtaa hakevan sijoittajan on laskettava tarkkaan taloyhtiön remontit jottei käy niin, että syrjäisellä alueella olevan talon putki- ja julkisivuremontit ovatkin kalliimmat kuin koko asunto. Luonnollisesti sijainti vaikuttaa myös asunnon vuokrattavuuteen.

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi 
 
Välillä kannattaa käydä kilpailuttamassa lainoja toisessa pankissa, jotta saa paremman kuvan siitä, ovatko omat lainaehdot hyviä vai eivät. Lainamarginaalit ja ehdot muuttuvat aikojen kuluessa suuntaan ja toiseen. Mistä tiedät, ovatko omat ehtosi hyvät vai huonot, jos et ole verrannut niitä muihin?

Pysy pankkisi asiakkaana, jos olet tyytyväinen. Muista kuitenkin, että raha on rahaa, tuli se mistä hyvänsä. Raha on hyödyke. Eurot toisessa pankissa ovat yhtä hyviä kuin eurot toisessa pankissa. Asuntosijoittaja ei tee sijoituksiaan siksi, että rakentaisi pitkää pankkisuhdetta, vaan koska hän harjoittaa kannattavaa sijoitustoimintaa järkevimmällä mahdollisella rahoituksella.

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi  
 
Tarkista vuokratasosi. Vuokrat ovat nousseet vuosi toisensa jälkeen voimakkaasti. Jos sinulla on pitkiä vuokrasuhteita, tarkista että vuokra on markkinatasolla. Liian suuret korotukset kerralla alentavat vuokralaisen kynnystä irtisanoa vuokrasuhde, joten korotukset kannattaa tehdä pienissä askelissa vuosi kerrallaan. 

www.sijoitaasuntoon.fi
www.vuokrataanasunto.fi 
 
Yleensäkin sijoittamisen sääntö on se, että ei koskaan pidä sijoittaa sellaiseen, mitä ei kunnolla ymmärrä. Vain koska olemme kaikki asuneet asunnossa, ei se tarkoita sitä, että ymmärtäisimme asuntoja sijoituskohteena. Asuntosijoittaminen vaatii opiskelua ja perehtymistä. Se ei ole niin helppoa ja yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Ennen ensimmäisen diilin tekemistä suosittelemme lukemaan maksuttoman kirjan nimeltä Asuntosijoittajan Opas, jonka saat maksutta käyttöösi etusivulta sekä Asuntosijoittamisen Periaatteen.

www.sijoitaasuntoon.fi

www.vuokrataanasunto.fi  

 
Asuntosijoittamisen nyrkkisääntö on tämä: Älä koskaan rakastu asuntoon, rakastu diiliin. Yksi yleisimmistä aloittelijan virheistä on se, että lähdetään ostamaan sijoitusmielessä kivointa asuntoa. Asuntosijoittamisen päämäärä on se, että tehdään rahaa. Kyse on sijoitustoiminnasta. Asuntoa ei osteta koskaan siksi, että se on kivan näköinen sisältä tai hienossa talossa. Numeroiden on oltava kohdallaan.

Tunneside asuntoon itsessään on haitallinen kaikin tavoin. Asunto ei rakasta sinua takaisin, joten älä sinäkään rakasta asuntoa. On hyvä ajatella sijoittamista niin, että tavoitellaan nimenomaan haluttua kassavirtaa ja mahdollista arvonnousua. Se, että sijoituskohteeksi valitaan nimenomaan asunto, on sinänsä sattumaa. Ikään kuin asenne ons e, että jos samanlaista toimintaa voisi tehdä kaivinkoneilla, se tehtäisiin vaikka sitten kaivinkoneilla. Kohteella ei ole sinänsä merkitystä.

Asunto itsessään ei koskaan ole järkevä syy ostaa sijoitusta. Tuottoa osoittavat numerot ovat. Sijoituspäätökset kannattaakin aina tehdä pää kylmänä päivänvalossa eikä innostuksen kuohunnassa.

www.sijoitaasuntoon.fi

www.vuokrataanasunto.fi  
 
Asuntosijoittamisen kannalta kysymys on järkevä. Asunnot ovat kuten mikä tahansa muukin omaisuuslaji. Asuntojen hinnat nousevat ja laskevat, vaikka pitkän aikavälin trendi onkin ollut ylöspäin.

Mikäli asuntosijoittaja on ostanut sijoitusasunnon osittain velkarahalla, asuntojen hintojen lasku pienentää nopeasti omaa pääomaa. Sijoittaja on saattanut ostaa asunnon sillä idealla, että hän käyttää vuokratuloja maksamaan asunnon velattomaksi. Tällöin asuntojen hintojen ajoittaisella heilunnalla suuntaan tai toiseen ei ole niin suurta merkitystä. Oletuksena on tietysti, että velkaa on suhteessa arvoon kohtuullisesti, eikä hintojen lasku aiheuta vakuusvajetta.

Toistaiseksi ainakaan pääkaupunkiseudulla ei ole nähty sellaista 10 vuoden aikahorisonttia, jolloin asuntojen hinnat olisivat olleet alempana kuin 10 vuotta sitten. Tämä koskee tietenkin nimellishintoja eikä inflaatiolla korjattuja reaalihintoja. Välissä on tapahtunut sekä hintojen laskua että ajoittaisia hinnan pyrähdyksiä ylöspäin.

Kassavirta eli vuokratulo on fakta. Arvonnousuun on syytä suhtautua teoriana, joka ehkä toteutuu tai ehkä ei. Se on bonus, joka otetaan mielihyvin vastaan, mutta järkevän asuntosijoittajan strategia ei perustu pelkästään odotuksiin hintojen noususta. 

www.sijoitaasuntoon.fi

www.vuokrataanasunto.fi  
 
Puhuaksemme totta, on olemassa eräitä asioita, joita olisimme toivoneet joidenkin kertoneet meille ennen kuin teimme ensimmäiset asuntodiilimme. Kuinka paljon päänsärkyä se olisikaan säästänyt myöhemmin. Ja rahaa. Ja AIKAA. Olisimme varmasti päässeet pidemmälle ja nopeammin, kun muutama juttu olisi ollut selvillä.
Vuodesta toiseen kuulemme aloittelevien asuntosijoittajien sanovan jotakin seuraavan kaltaista: "Hemmetti, minä haluan nyt tehdä sen diilin! Vaikka kyse olisi vain siitä, että näytän itselleni että pystyn siihen. On ihan OK jos saadaan nollatuloskin aikaan, kunhan ei tehdä tappiota. On kuitenkin sulka hatussa, että diili on tehty!"

Ei. Sorry, väärä vastaus.

Muistamme hyvin, millaista oli olla vihreä ja nuori asuntosijoittaja, kun ei oltu koskaan ostettu asunnon asuntoa vielä sijoitusmielessä. Niin innokas, niin nälkäinen päästäkseen näyttämään kyntensä. Nälkä on hienoa. Sitä kannattaa ruokkia. Siitä saa motivaatiota toimintaan. Mutta se saattaa myös täydellisesti sumentaa arviointikyvyn.
Tehdäänpä eräs asia selväksi: Tässä bisneksessä ei olla sen takia, että tehdään diilejä, vaan koska tehdään rahaa.

Älä koskaan anna nälkäsi hämmentää sinua tekemään keskivertoa (tai huonoa) diiliä ihan vain kokemuksen vuoksi. Olemme vuosien mittaan keskustelleet monien, monien aloittavien asuntosijoittajien kanssa, ja usko tai älä, tämä ilmiö nousee aina esiin. Luota meihin, tämä virhe kopsahtaa aina takapotkulla takaisin omaan nilkkaan. Älä koskaan anna nälkäsi sumentaa arviokykyäsi. Usko pois, haluat ennen kaikkea mehukkaita voittoja alusta lähtien, ja se tarkoittaa sitä että tehdään rahaa, eikä vain sitä että kokemuksen vuoksi tehdään diili.

Tee kovasti töitä saadaksesi ensimmäisestä diilistäsi loistavan. Kun saat sen, se tuntuu mahtavalta, se on valtava harppaus. Pidä se tunne sydämessäsi ja se kuva mielessäsi. Pidä rehellisyys ensimmäisenä ohjenuoranasi ja heti seuraavana se, että teet rahaa. Opettele markkinan fundamentit, Asuntosijoittamisen Periaatteet, kuinka vältät suurimmat sudenkuopat, laske numerot laskimella - kaikki ensimmäisestä diilistä alkaen. Sieltä alkaa ammattimaisuus.

Ei ole mitään syytä tyytyä keskinkertaisuuksiin, jos aiot tehdä asuntosijoittamisesta merkittävän tukijalan talouteesi.

www.sijoitaasuntoon.fi

www.vuokrataanasunto.fi